Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

Dephosphorus - Astralaudioviolence (Live At Temple) (2020)

 


Οι Αθηναίοι Dephosphorus για όσους δεν γνωρίζουν είναι μια ηχητικά αρρωστημένη μπάντα, που μπλέκει το death metal με το grind και το punk, πλαισιωμένο από μια ατμόσφαιρα "διαστημική" (επιτρέψτε τον όρο), καθώς το concept και οι στίχοι τους πραγματεύονται θέματα cosmic/space. Τους παρακολουθώ προσωπικά από τότε που ξεκίνησαν με το Axiom (2011). Aκολούθησαν τα splits με Wake και Great Falls (2012), το Nigth Sky Transform (2012), το Ravenous Solemnity (2014), το Collaboration Split με Haapoja (2015), το Impossible Orbits (2017) και το Sublimation (2020). Tην ίδια χρονιά με το τελευταίο βγήκε και το Astralaudioviolence, το οποίο είναι και Live ηχογραφημένο στο Temple, το 2018. 
Το τρομακτικό είναι το παίξιμό τους: εντελώς ακριβές (όπως στα studio albums τους), κάτι το οποίο δείχνει το επίπεδο της μπάντας, η οποία για κάποιους λόγους δεν κάνει live. Αν δεν κάνω λάθος είναι το πρώτο της live αυτό και οι Dephosphorus αποδεικνύουν αυτό στο οποία είχα απόρία εξαρχής: κατά πόσο η μουσική τους μπορεί να παιχτεί live, να υποστηριχθεί από τους ίδιους, όχι τόσο λόγω της πολυπλοκότητάς της, αλλά κυρίως λόγω της ατμόσφαιρας. Όλο αυτό το negative και primitive δημιούργημα το οποίο περιλαμβάνει και κάποιους ήχους samples και effects και το οποίο το κάνουν ακριβώς όπως και στα studio albums τους. Θα σταθώ ιδιαίτερα στη μοναδικότητα των απόκοσμων φωνητικών και στις βάρβαρες, αποπνικτικές κιθάρες. 
Κυκλοφόρησε σε περιορισμένη έκδοση των 100 pro tapes, με μια εξαιρετική παραγωγή. Πραγματικά το θέμα της πολύ καλής παραγωγής σε live, με μια μπάντα που παίζει τόσο ακραία δεν είναι κάτι που συναντάει κάποιος εύκολα στον underground extreme ήχο και πόσο μάλλον στη χώρα μας. Οπωσδήποτε αφιερώστε χρόνο για να τους γνωρίσετε...
Ν/Λ


https://dephosphorus.bandcamp.com/album/astralaudioviolence-live-at-temple