Δευτέρα 6 Μαΐου 2019

Συνέντευξη με τους Broken Fingers


Μουσική θύμα διαφοροποιημένης κακοποίησης, πικρές τσίτες και θυμωμένα ξεσπάσματα. Το άκουσμα της επιβίωσης στην αστική ζούγκλα. Τα Σπασμένα Δάκτυλα δίνουν το σύνθημα της επαγρύπνησης. Σκληρή μουσική για σκληρή ζωή.
ΛΓ


      Ένα σύντομο βιογραφικό/παρουσίαση της μπάντας:
 Η μπάντα αποτελείται από τέσσερα άτομα. Ξεκινήσαμε το 2014 με αρκετό υλικό αλλά διάφορες σατανικές συμπτώσεις μας κράτησαν πίσω. Δύο χρόνια μετά, ύστερα από στρατό και επαγγελματικές υποχρεώσεις, καταφέραμε το 2016 να ηχογραφήσουμε το ομώνυμο EP.

Οι μουσικές σας επιρροές?
Κάθε άτομο μέσα στη μπάντα έχει τις δικές του μουσικές προτιμήσεις. Υπάρχουν επιρροές από ένα ευρύ μουσικό φάσμα, από hardcore punk, black metal μέχρι και emo.

Τι άλλο σας εμπνέει εκτός από τη μουσική?
Καταπιανόμαστε κατά βάση με θέματα γύρω από τη μουσική, όπως διάφορα project που δουλεύουμε παράλληλα εκτός των Broken Fingers. Ο καθένας έχει την δική του επαφή με βιβλία και κινηματογράφο καθώς και προσωπικά ερεθίσματα που αν μη τι άλλο αντλεί από την καθημερινότητα του.
   
  Με τι θέματα ασχολούνται οι στίχοι?
Οι στίχοι έχουν μια αρκετά προσωπική χροιά, αναφερόμενοι στην εσωτερική αναζήτηση του ατόμου με φόντο την μοντέρνα κοινωνία. Σκοπός είναι ο προβληματισμός και όχι η επανάπαυση.
   
  Τι συμβολίζει το minimal εξώφυλλο?
Ουσιαστικά δεν υπάρχει κάποιος συμβολισμός και αυτό ήταν η βάση μας. Πρόθεση μάλιστα ήταν να μην προϊδεάσουμε τον ακροατή με ένα ας πούμε 'κραυγαλέο' εξώφυλλο.


Τα κομμάτια σας είναι μικρής διάρκειας, παρόλα αυτά έχουν πολλές εναλλαγές και επιρροές, από new wave μέχρι Sonic Youth. Ήταν συνειδητή πρόθεσή σας να τα ενσωματώσετε όλα αυτά σε δίλεπτες συνθέσεις?
Δουλεύοντας τα κομμάτια στην πρόβα αρχίσαμε να διαμορφώνουμε μια κοινή ιδέα, που συνοψίζεται σε σύντομα κομμάτια. Δε θέλαμε να οριοθετήσουμε τις συνθέσεις με κάποιο συγκεκριμένο τρόπο καθώς υπήρχαν πολλές ιδέες λόγω της ποικιλίας ακουσμάτων. Για αυτό ίσως ο καθένας να αντιλαμβάνεται και διάφορες αναφορές μέσα στα κομμάτια.
   
Τι είδους  συναισθήματα θέλετε να εκφράσετε μέσω του ήχου σας?
 Η μπάντα βασίζεται στο συναίσθημα, χωρίς όμως να το ορίζει. Προσπαθούμε μέσα από τη μουσική, τον ήχο, τη σύνθεση και την αισθητική να προσεγγίσουμε τον πολύπλευρη όψη της καθημερινότητας.
   
Πώς βλέπετε την ελληνική σκηνή?
Η ελληνική σκηνή με αρκετές αξιόλογες μπάντες, έχει αποκτήσει πλέον μεγάλο εύρος. Από τους One Leg Mary και τους Acid Baby Jesus μέχρι τους Μαύρο Γάλα, τους Chronoboros, τους Ruined Families και τους Minerva Superduty. Μάλιστα με κάποιες από αυτές τις μπάντες είχαμε τη χαρά να μοιραστούμε τη σκηνή μαζί τους, σε live τα οποία μακάρι όσο περνάει ο καιρός να οργανώνονται και πιο συχνά.
   
Τι σημαίνει για σας το DIY/underground?
Το DIY τη συγκεκριμένη περίοδο, όπως φαίνεται και για πολύ καιρό ακόμα, είναι μονόδρομος. Έχουμε στήσει δικό μας studio στο υπόγειο του drummer, συγκεντρώνοντας εξοπλισμό με πολύ υπομονή. Όλες οι ηχογραφήσεις και η παραγωγή έγιναν από εμάς, καθώς και το artwork και οι κασέτες.
   
Μελλοντικά σχέδια?
 Έχουμε συγκεντρώσει και δουλεύουμε αρκετό υλικό αυτό τον καιρό. Έχουμε κυκλοφορήσει ένα split το 2017 και αργότερα  θα ηχογραφήσουμε και full album. Φυσικά όσο γίνεται θα παίζουμε live.