Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

Συνέντευξη με τους Acid Mammoth


Το παλαιολιθικό μαμούθ ζύγιζε περίπου έξι τόνους, αυτή η συνέντευξη μας βγήκε λίγο βαρύτερη. Η αθηναϊκή doom μπάντα συστήνει το νέο της album, Under Acid Hoof, και μας αποκαλύπτει τις κρύπτες της έμπνευσής της. Η σύνθεση του συγκροτήματος, με father to son, στις κιθάρες κάνει την κατάσταση ακόμα
πιο αξιοπερίεργη και αποδεικνύει τη μετάβαση της μαύρης κληρονομιάς από γενιά σε γενιά. Doom On!
ΛΓ


 Ένα βιογραφικό/ιστορικό της μπάντας. 

Η μπάντα ιδρύθηκε από εμένα (Φωνή, Κιθάρες) και τον Δημοσθένη (Μπάσο) το 2015. Είμαστε φίλοι από πολύ παλιά με μεγάλη αγάπη για τον «βαρύ» ήχο, οπότε η ιδέα του να φτιάξουμε doom metal μπάντα δεν ήταν κάτι το αφάνταστο. Στη συνέχεια μπήκε στην μπάντα ο πατέρας μου ο Χρήστος (Κιθάρες) και ο Μάριος (Τύμπανα). Το 2017 κυκλοφορήσαμε σε ψηφιακή μορφή το ομότιτλο ντεμπούτο μας, και τέλη 2019 υπογράψαμε με την Ιταλική Heavy Psych Sounds Records για την κυκλοφορία του δεύτερου full-length δίσκου μας “Under Acid Hoof” ο οποίος κυκλοφόρησε 24 Γενάρη 2020. Αυτήν την περίοδο σχεδιάζουμε τα live του 2020 αλλά και σιγά σιγά ετοιμάζουμε τον τρίτο δίσκο της μπάντας.

Ποιες είναι οι μουσικές επιρροές σας;

Οι Black Sabbath είναι σίγουρα η κύρια και βασική επιρροή μας, και αυτό είναι κάτι που μπορεί να διακριθεί εύκολα στην μουσική μας! Επίσης ρόλο στον ήχο μας έχουν παίξει σίγουρα και άλλα ονόματα των 70s όπως Zeppelin, Deep Purple κλπ. Παράλληλα, κλασσικές doom μπάντες όπως οι Saint Vitus αλλά και μοντέρνες μπάντες όπως οι Electric Wizard επηρεάσει τον ήχο μας σε μεγάλο βαθμό και αποτελούν μεγάλο μέρος των καθημερινών μας ακουσμάτων.

Που εντοπίζετε τις διαφορές σε σχέση με το ντεμπούτο σας; 

Από την αρχή θέλαμε να γράψουμε έναν δίσκο ο οποίος θα ήταν καλύτερος και πιο εξελιγμένος από το ντεμπούτο συνθετικά και ηχητικά. Αυτήν την φορά στην διαδικασία των ηχογραφήσεων ήμασταν πιο οργανωμένοι, πιο προβαρισμένοι και πιο σίγουροι απ’ ότι στο ντεμπούτο. Οι συνθέσεις είναι πιο ώριμες κατά τη γνώμη μου και η παραγωγή σκαλιά πιο πάνω απ’ότι στον πρώτο μας δίσκο. Μια έντονη διαφορά μπορεί να εντοπιστεί στην διάρκεια του νέου δίσκου συγκριτικά με το ντεμπούτο. Το “Under Acid Hoof” είναι μόλις 35λεπτά, ενώ ο πρώτος δίσκος μας σχεδόν έπιανε 60λεπτο. Αυτήν την φορά θέλαμε να βγάλουμε έναν δίσκο στον οποίο κάθε ριφφ, φωνητικό και παίξιμο στα τύμπανα έχει κάτι να πει, και δεν ρίξαμε μέσα στις συνθέσεις άσκοπα σημεία για να «γεμίσουμε» χρόνο.


Πώς δομείται ένα κομμάτι acid mammoth

Συνήθως ξεκινάει από μια ιδέα, ένα ριφφ, το οποίο χτίζεται μέχρι να έχει μια πλήρης δομή. Στη συνέχεια το προβάρουμε και του προσθέτουμε πράγματα μέχρι να είμαστε πλήρως ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα. Πάντα έχουμε σαν στόχο το κάθε κομμάτι να έχει μια δομή η οποία έχει κάτι να πει και δεν κάνει κοιλιά. Όπως προανέφερα ποτέ δεν πετάμε στο κομμάτι μέτριες ιδέες απλά για να γεμίσουμε χρόνο. Στη συνέχεια έρχεται η ώρα της σύνθεσης των στίχων, τους οποίους γράφουμε και στη συνέχεια βρίσκεται και η μελωδία της φωνής. Είναι μία πολύ δημιουργική διαδικασία την οποία απολαμβάνουμε κάθε φορά. 

Η σύνθεση σας είναι ευχάριστα περίεργη, με τη συμμετοχή πατέρα-γιου στις κιθάρες. Πώς είναι να παίζεις σε μια μπάντα με τόσο πρωτότυπη σύνθεση; 

Χαχα πολλοί μας το ρωτάνε αυτό! Ο πατέρας μου ήταν φανατικός Σαμπαθικός από μικρός και είναι εκείνος που με έβαλε στην μουσική αυτή. Όταν φτιάξαμε την μπάντα με τον Δημοσθένη δεν υπήρχε πιο κατάλληλος άνθρωπος για την θέση του lead κιθαρίστα από τον πατέρα μου. Έχει ακριβώς αυτό το Iommi-κο παίξιμο το οποίο θέλαμε στα ριφφ και τα σόλο της μουσικής μας. Και φυσικά, αν παίζεις με τον πατέρα σου είστε πολύ πιο κοντά απ’ ότι με ένα μη-συγγενικό μέλος. Υπάρχει μια άνεση μεταξύ μας και επειδή ξέρουμε ο ένας τον άλλον τόσο καλά, είναι πολύ εύκολη η συνεννόηση μεταξύ μας. Τα υπόλοιπα μέλη επίσης είναι πολύ κουλ με τον πατέρα μου, ο Δήμος ειδικά τον ήξερε ως πατέρα μου πολύ περισσότερο καιρό απ’ όσο τον ξέρει ως “bandmate”, ο Μάριος το ίδιο. 

Πώς προήλθε η συμφωνία με τη heavy psych, ένα αναγνωρισμένο στο χώρο label

Με το που τελειώσαμε την παραγωγή του δίσκου επικοινωνήσαμε με την Heavy Psych Sounds για πιθανή συνεργασία. Η εταιρεία μας καλωσόρισε από το πρώτο κιόλας άκουσμα του δίσκου και υπογράψαμε πολύ σύντομα μετά από αυτό. Η Heavy Psych Sounds ήταν εξαρχής η πρώτη μας επιλογή, οπότε το ότι υπογράψαμε μαζί τους ήταν ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να συμβεί στην μπάντα αυτή τη στιγμή. Αν μου το έλεγες αυτό πριν 3 χρόνια δεν θα σε πίστευα με τίποτα! 

Η παραγωγή είναι τούμπανο και βελτιωμένη σε σχέση με το πρώτο άλμπουμ. Που κρύβεται το μυστικό; 

Ο Διονύσης από το Descent Studios! Είχε αναλάβει και την παραγωγή του πρώτου δίσκου, οπότε είχε την εμπειρία με μας και τον ήχο μας ούτως ώστε να κάνει τον νέο δίσκο να ακούγεται τέλειος. Επίσης, η παραλαβή νέου εξοπλισμού αναμφίβολα έπαιξε ρόλο στην βελτίωση του ήχου. Οι νέες κεφαλές έκαναν τα πάντα να ακούγονται τεράστια!




Υπάρχουν έξω μουσικές επιρροές; 

Ο τρόμος και η επιστημονική φαντασία σαν είδη στον κινηματογράφο καθώς και στην λογοτεχνία μας έχουν επηρεάσει αρκετά και στο μουσικό και στο στιχουργικό κομμάτι. Είμαστε και οι τέσσερις φανατικοί με ταινίες τρόμου του παρελθόντος αλλά και του σήμερα, και αυτό έχει περάσει το στιχουργικό κομμάτι και την αισθητική της μπάντας. Έχουν υπάρξει πολλές φορές που μετά την προβολή κάποιας ταινίας μας έχει έρθει έμπνευση για μουσική.

 Σχετικά με τη live εμπειρία σας; Προτιμάτε το studio ή τη σκηνή;

Και τα δύο έχουν την δική τους ξεχωριστή γοητεία για εμάς. Δεν μπορώ να προτιμήσω κάποιο από τα δύο, καθώς και τα live και το στούντιο είναι τα δύο κομμάτια με τα οποία ασχολείται η μπάντα. Η δουλειά μας στο στούντιο εκφράζεται από μια δημιουργικότητα, καθώς εκεί συνθέτουμε και ηχογραφούμε την μουσική μας, αλλά και η εμπειρία του να παρουσιάζεις αυτήν την μουσική live είναι σαν τίποτα άλλο. Δεν έχουμε κάνει πολλά live μέχρι τώρα, και σημαντικό ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι αφιερώσαμε όλο το 2019 στην προετοιμασία και παραγωγή του “Under Acid Hoof”. Αυτό πρόκειται να αλλάξει το 2020 όπου σχεδιάζουμε να είμαστε πολύ πιο ενεργοί στο θέμα live. Παράλληλα, μέσα στο 2020 θα είμαστε πολύ ενεργοί και στο στούντιο, καθώς έχουμε αρχίσει να ετοιμάζουμε τον τρίτο δίσκο. 

 Με τι θέματα ασχολούνται οι στίχοι; 

Όπως προανέφερα και πριν με τις έξω-μουσικές επιρροές, σκηνικά τρόμου! Μάγισσες, τελετές, μαύρες μαγείες και γενικά σκοτεινά πράγματα.. Γενικά μια ατμόσφαιρα λες και έχει βγει από ταινία τρόμου. Όταν γράφουμε στίχους θέλουμε το αποτέλεσμα να αλληλοσυμπληρώνεται με την μουσική. Οι στίχοι μας είναι στα αγγλικά γιατί θεωρούμε πως στα αγγλικά μπορούμε να εκφραστούμε πιο εύκολα απ’ ότι στην μητρική μας γλώσσα, από άποψη λεξιλογίου καθώς και επειδή η πλειονότητα των επιρροών μας είναι γραμμένη στα αγγλικά. Όπως και με την μουσική, έτσι και με τους στίχους πάντα στοχεύουμε στο να γραφτεί κάτι καλό, κάτι που να εκφράζει την μουσική μας και έχει κάτι να πει. Ποτέ δεν γράφουμε στίχους μόνο και μόνο για να συμπληρώσουν την μουσική και να μην δίνεται νόημα και προσοχή στο περιεχόμενο τους. 


 Το εξώφυλλο είναι τρομερό. Πόσο σημαντικό είναι το αισθητικό/εικαστικό στοιχείο για τη μπάντα; 

Η αισθητική και τα εικαστικά στοιχεία είναι σίγουρα πολύ σημαντικά όχι μόνο για την μπάντα, αλλά και για την συγκεκριμένη μουσική γενικότερα. Το εξώφυλλο σε προϊδεάζει για το τι θα ακούσεις στον δίσκο και αντιπροσωπεύει την μουσική μας 100%. Όπως και οι στίχοι, έτσι και η αισθητική του εξωφύλλου εκφράζει σε μεγάλο βαθμό την ατμόσφαιρα που θέλουμε να περάσουμε. Το εξώφυλλο το ανέλαβε το Branca Studio που οι δουλειές του ειδικεύονται σε αυτό το είδος μουσικής, οπότε το αποτέλεσμα δεν θα μπορούσε να βγει πιο ταιριαστό για εμάς! 

Μελλοντικά σχέδια; 

Όπως προανέφερα και προηγουμένως, σκοπεύουμε φέτος να είμαστε πολύ πιο ενεργοί στις live εμφανίσεις μας, και έχουμε αρκετά σχέδια για εντός και εκτός Ελλάδας. Παράλληλα, έχουμε ήδη αρχίσει να δουλεύουμε πάνω στον τρίτο δίσκο μας, τον οποίο σκοπεύουμε να αρχίσουμε να ηχογραφούμε εντός του έτους. Ένα ακόμα σχέδιο που έχουμε αφορά την κυκλοφορία του ντεμπούτου μας σε φυσική μορφή, καθώς προς το παρόν υπάρχει μόνο ψηφιακά και στο ενδιάμεσο έχει επικοινωνήσει πολύ κόσμος μαζί μας για την πιθανότητα φυσικής κυκλοφορίας. Το 2020 γενικότερα είναι ένα πολύ ενεργό έτος για εμάς και το τρέχουμε όσο πιο πολύ μπορούμε. Σε ευχαριστούμε πολύ για την συνέντευξη και σας εύχομαι ό,τι καλύτερο με το Noise Ritual. Καλή συνέχεια!